Positie Afghaanse vrouwen nog slecht

Rob (R@b)
Voor veel Afghaanse vrouwen is er sinds de val van het fundamentalistische Taliban-bewind nauwelijks iets verbeterd. Volgens een rapport van Amnesty International worden veel vrouwen nog steeds gedwongen tot een huwelijk waar ze geen zin in hebben, worden ze verkracht en thuis geslagen. Amnesty noemt de situatie onaanvaardbaar en roept de internationale gemeenschap op om snel in actie te komen.

Toen de Taliban aan de macht waren in Afghanistan hadden vrouwen bijna geen rechten. Ze mochten niet in hun eentje naar buiten, mochten niet naar school en waren verplicht hun hele lijf bedekt te houden. Na de val van de Taliban en de installatie van de Afghaanse regering, die met de steun van het Westen aantrad, zijn de wettelijke beperkingen die vrouwen waren opgelegd opgeheven. Toch blijven nog altijd veel vrouwen binnen. Vrouwen die wel naar buiten gaan, dragen in veel gevallen een alles verhullende burqa.

In Afghanistan wordt binnenkort de nieuwe ontwerp-grondwet gepubliceerd. Deze zal voor vrouwen revolutionaire gevolgen hebben, zeggen de opstellers: gedwongen huwelijken, het eisen van bruidsschatten en andere vormen van discriminatie worden verboden. Bovendien krijgen vrouwen stemrecht, worden zetels in het parlement voor vrouwen gereserveerd en krijgen vrouwen gelijke rechten in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Of de Grondwet ook in heel Afghanistan nageleefd zal gaan worden, valt nog te bezien: buiten de hoofdstad Kabul maken namelijk lokale krijgsheren met eigen legertjes de dienst uit.