Expert: "Stroomstoringen gevolg van privatisering"

Gerson (M4stermind)
Volgens het Zwitserse eletriciteitsbedrijf Atal is de massale stroomuitval in Italië te wijten aan een boom die op een 380kV elektriciteitsleiding is gevallen in de Zwitserse Alpen. Hierdoor zaten zondag 57 miljoen Italianen zonder stroom.

Energie-experts zeggen dat het incident een gevolg is van nalatigheid. Volgens Ian Fells is het te wijten aan de wijdverspreide privatisering van de industrie. Dit brengt nalatigheid teweeg in het investeren in noodtoestand-hulpmiddelen. "Het probleem is dat we steeds meer elektriciteit gebruiken, en grote delen van onze energievoorzieningen nu geprivatiseerd zijn".

De laatste twee maanden zijn er opvallend veel stroomstoringen geweest. Op 12 augustus zat Groningen zonder stroom. Op 13 augustus volgde Eindhoven, Veldhoven en Twente. Een dag daarna, 14 augustus, werd noordoosten van VS en delen van Canada door een massale stroomuitval getroffen. Op 17 augustus was heel Georgië aan de beurt. Andere stroomstoringen bereikten niet de grote media, maar op 28 augustus zat Londen e.o. zonder stroom, waardoor er groot oponthoud ontstond. Enkele dagen later, op 11 september kregen ook de provincies Overijssel en Drenthe te maken met een stroomstoring. Ook in het nieuws kwam de stroomstoring op 23 september. Hierbij kwamen grote delen van Denemarken en Zweden zonder stroom te zitten. Op 27 september zat heel Italië zonder stroom.

Expert Daniël Kirschen van de Centre for Electrical Energy bij UMIST zegt dat het door de vercommercialisering kan komen, maar er geen simpele technische verklaring is voor de stroomstoringen die de afgelopen maand zijn voorgevallen. "Alle incidenten lijken verschillende oorzaken te hebben. Er is geen trend in te ontdekken."