Steeds minder VN-medewerkers in Irak

Bart (veekeend)
Irak Afgelopen weekeinde zijn er door de Verenigde Naties wederom enkele tientallen medewerkers teruggeroepen uit Irak. De reden hiervan is volgens een VN-woordvoerder van secretaris-generaal Kofi Annan dat de situatie in het land te onveilig wordt. De VN zal de komende tijd met een absolute minimumbezetting aan personeel actief blijven in Irak.

Door het vertrek van ongeveer dertig medewerkers de afgelopen dagen zijn nog maar ongeveer vijftig buitenlandse medewerkers van de VN aanwezig in Irak. Voor de eerste bomaanslag in op het VN-gebouw in Bagdad, waarbij 22 mensen om het leven kwamen, waren er in Irak ongeveer 600 mensen voor de VN aan het werk. Het aantal Iraakse medewerkers daarentegen, ruim vierduizend, is niet teruggebracht. De VN denkt dat met name zijn buitenlandse hoge VN-werknemers het doelwit van terreuraanslagen van het verzet tegen de bezetting van Irak zijn.

De vakbond van VN-personeel, die ongeveer vijfduizend werknemers vertegenwoordigt, had Kofi Annan eerder al opgeroepen om het buitenlandse VN-personeel terug te trekken uit Irak. De vakbond vindt dat de activiteiten van de organisatie met onaanvaardbare risico's voor het VN-personeel gepaard gaan.