Brit vliegt als eerste met luchtballon oceaan over

Bart (veekeend)
De Brit David Hempleman-Adams is de allereerste persoon op de aarde, die solo in een luchtballon met open mand over de Atlantische Oceaan is gevlogen. De Brit had hier 76 uur voor nodig.

Eerder waren er al twee pogingen bij de 46-jarige Adams mislukt. Hij begon zijn tocht vrijdag in Canada. De weersomstandigheden waren verre van ideaal. Zo kreeg hij onderweg te maken met regenbuien, extreme kou en slaaptekort.

De schrik van zijn leven kreeg Adams toen een passerende supersonische Concorde door de geluidssnelheid brak en twee enorme knallen veroorzaakte. De ballon zakte ineens honderd meter naar beneden. "Ik trilde van angst'', zei de Brit nadat hij geland was.

Adams heeft meer opmerkelijke prestaties op zijn naam staan. Hij beklom onder meer al bergen op elk continent en liep naar beide polen. Vorig jaar liep hij als eerste man ter wereld zonder hulp alleen naar de geomagnetische Noordpool, waar hij toen de laatste honderd kilometer met een gebroken enkel af moest leggen.

Steve Fosset was vorig jaar de eerste persoon die met een ballon rond de wereld had gereisd. Hij deed dit echter in een gesloten cabine.