Paus benoemt 31 nieuwe kardinalen

Bart (veekeend)
Paus Johannes Paulus II zal 31 nieuwe kardinalen benoemen. Kardinalen zijn, na de paus, de hoogste gezagsdragers in de Rooms Katholieke kerk. Na de dood van een paus zijn zij het die uit hun midden een opvolger kiezen.

De paus maakte 30 namen bekend, maar houdt er nog één geheim. Deze procedure wordt gevolgd als het bekendmaken van de naam van een kardinaal zijn positie kan schaden, bijvoorbeeld als hij uit een land komt dat vijandelijk staat tegenover religie. Er is geen Nederlander benoemd, wel onder meer een Belg.

De nu benoemde kardinalen aanvaarden hun functie tijdens een speciale bijeenkomst in het Vaticaan, een zogenoemd consistorie, op 21 october. Het consistorie zou oorspronkelijk volgend jaar worden gehouden. Vermoed wordt dat de procedure is vervroegd in verband met de slechte gezondheid van de 83-jarige paus. Door nog eens zijn stempel te drukken op het college van kardinalen, zou hij zijn opvolging willen beïnvloeden.

Van de dertig nieuwe kardinalen van wie de naam bekend is, zijn er 26 jonger dan tachtig jaar. Die mogen dan ook deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. In principe mogen er niet meer dan 120 stemgerechtigde kardinalen zijn, maar met de jongste benoemingen overschrijdt de paus die limiet.