Pleidooi voor lesvak 'Normen en waarden'

Rob (R@b)
Op 3 oktober aanstaande vindt het symposium 'Waardenvolle of waardenloze samenleving?' plaats op de Haagse Hogeschool. Eén van de stellingen die daar zal worden geponeerd is dat waarden, normen én de daarbij behorende vaardigheden, bevorderd moeten worden via een verplicht schoolvak ''Actief burgerschap'', op basis- en voortgezet onderwijs.

Volgens organisator René Diekstra (Lector en psycholoog), is er in de samenleving veel waardenloos gedrag. Dat ontwricht, veroorzaakt spanningen, brengt kinderen in de vernieling. Dat heeft meestal te maken met het feit dat bepaalde grondwaarden niet in acht worden genomen.

Volgens Diekstra zijn er vier grondwaarden die in iedere samenleving boven religie of andere ideologische opvattingen zouden moeten gaan:

- Rechtvaardigheid tegenover onrechtvaardigheid
- Weldadigheid tegenover misdadigheid
- Vrijheid tegenover onvrijheid
- Waardigheid tegenover respectloosheid

Diekstra stelt dat als de islam, de katholieke, de protestante, of welke vorm van (of binnen) een godsdienst dan ook, zaken tolereert of predikt die tegen bovengenoemde vier grondwaarden ingaan, die (vorm van) godsdienst niet klopt, waardenschendend is en daarmee waardenloos. Hij pleit er dan ook voor dat de Onderwijsinspectie, ondanks dat men dat niet wil, tóch toezicht moet gaan houden op godsdienstlessen. ''Want als wij als maatschappij tolereren dat religieuze on-waarden op school worden onderwezen, maken wij ons medeschuldig. De vier waarden vormen de basis van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en van ons eigen Wetboek. Toezicht op handhaving is dus terecht. Zodra de kerk de school intrekt en een afwijkende leer in de hoofden van de kinderen pompt, moeten wij ingrijpen. Ho! Stop!! roepen''.

Waardenvol burgerschap

In het schoolvak 'actief burgerschap', moeten jongeren dan ook de vier grond- normen en waarden worden bijgebracht, en geleerd worden die toe te passen in het dagelijks leven. Wie daar tegenin gaat, moet de duimschroeven worden aangedraaid, aldus Diekstra. Daarnaast zouden jongeren verplicht moeten worden vrijwilligerswerk te doen, via een sociale dienstplicht. Daarin zouden ze het geleerde moeten toepassen: ''Want de basis voor waardenvol burgerschap wordt in de jeugd gelegd''.

Op het symposium zal onder meer worden gesproken door de Haagse burgemeester Wim Deetman, hoogleraar Cees Schuyt (die op verzoek van minister-president Balkenende het onderwerp 'normen en waarden' binnen de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid WRR bestudeert) en Herman Meijer, partijvoorzitter Groen Links.