Wereldrecord op de marathon aangescherpt

Otto (okee6)
Ambrosius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Paul Tergat (34) heeft tijdens de marathon van Berlijn het officieuze wereldrecord verbeterd. De Keniaan kwam tot een tijd van 2.04.55. Het oude record stond op naam van de Amerikaan Khalid Khannouchi, die vorig jaar in Londen tot 2.05.38 kwam.

De organisatie had Tergat als één van de eerste lopers weten te strikken, al in juli was zijn komst naar Berlijn zeker. Tergat is als recordhouder op de Halve marathon en vijfmalig wereldkampioen Cross een publiekstrekker.

Op het vlakke parcours in de Duitse hoofdstad werd door de hazen een moordend tempo aangehouden. Tergat was even bang dat het te snel ging, maar ook in de slotkilometers bleek hij er de vaart in te kunnen houden. Hij bleef zijn concurrent en landgenoot Sammy Korir voor.

De Keniaan begon pas op zijn 21e met hardlopen, toen hij in opleiding ging voor militair vlieger. Hij werd op de Olympische Spelen van Atlanta tweede op de 10000 meter, een klassering die hij op die afstand later bij twee wereldkampioenschapen nog eens behaalde. Vervolgens veroverde hij het wereldrecord op de 10000 meter, dat hij slechts enkele maanden behield.

Na al de tweede plaatsen, was het vanochtend eens raak voor Tergat op de marathon en hoe. Tergat verdiende naast 30.000 Euro voor de winst, ook nog eens 50.000 Euro voor zijn wereldrecord