Palingvangsten IJsselmeer zeer slecht

Rob (R@b)
De palingvangsten in het IJsselmeer zijn nog nooit zo slecht geweest als dit jaar. De vangst is nog niet de helft van die van vorig jaar. Voor IJsselmeervissers dreigt zo langzamerhand het einde van hun beroep, want door concurrentie uit het Oostblok is ook de prijs voor baars bedroevend laag; 60 cent per pond, waar in het verleden omgerekend tot 3 euro per pond betaald werd.

Op het hele IJssel- en Markermeer vissen nu nog zo'n 40 schepen. De kosten voor fuiken, netten, brandstof en nieuwe onderdelen voor de boot worden steeds hoger. Om goed te kunnen draaien zou men per vaartuig per dag zo'n 1400 euro aan inkomsten moeten hebben. Dat wordt nu bij lange na niet gehaald.

De vangst van paling in het IJsselmeer is wel vaker slecht geweest, waarna het ineens zomaar weer aantrok. Daar houden de vissers zich dan maar aan vast, alhoewel ze zelf ook zien dat er weinig intrek van jonge aal plaatsvindt. En zonder jonge aal houdt de palingstand op een gegeven moment gewoon op.

Slecht voor de IJsselmeerpaling is de vangst van glasaal voor de kust van Portugal en Spanje. Want voor de jonge aal in het IJsselmeer zwemt heeft het een hele tocht achter de rug. Ze worden geboren in de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden, zo'n 4.000 kilometer van Nederland. Eerst als larve, later als glasaal van een paar centimeter, trekt de vis mee met de warme golfstroom naar Europa. Bij Spanje en Portugal wordt de glasaal massaal uit het water gevist en in potjes gestopt als delicatesse.

De prijzen voor IJsselmeerpaling zijn door de lage vangsten nu wel hoog; 6 euro per pond op de veiling. In de winkel kost een pondje aal zo'n 18 euro. Kweekpaling is een stuk goedkoper, omdat die door constante temperatuur veel sneller groeit. Paling in het IJsselmeer kruipt in de winter in de modder en groeit dan niet.