Vaticaan wil volwaardig lid VN worden

Bart (veekeend)
Het kleinste land van de wereld, Vaticaanstad, heeft laten weten dat ze volwaardig lid wil worden van de Verenigde Naties. Het nieuws werd door de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Sodano bekend gemaakt.

Nu is het nog zo dat het Vaticaan permanent waarnemer is bij de Verenigde Naties. Het land heeft hierdoor geen stemrecht en kan enkel interventies doen bij de VN. De kardinaal is echter van mening dat er, op basis van het internationale recht, geen bezwaar is tegen het volwaardige lidmaatschap van de VN.

Kardinaal Sodano zei dat het Vaticaan met haar diplomatieke activiteiten vooral twee doelen wil bewerkstelligen. Ze wil het welzijn van de Kerk behartigen en zich ten dienste stellen van alle volkeren, ongeacht hun godsdienst. Momenteel doet het Vaticaan dat door middel van het houden van diplomatieke relaties met 174 landen.

"Wegens haar religieus karakter wil de Heilige Stoel steeds de vrede bevorderen en wegens haar universeel karakter volgt ze de crisissituaties in de wereld op de voet. Wegens haar humanitair karakter dringt ze er tenslotte op aan dat alle nodige maatregelen worden genomen voor de bescherming van de burgerbevolking", aldus de kardinaal.