Oudste genitaliën ter wereld gevonden

Marijke (Mini_rulez)
Linz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers van de Berlijnse Humbolt Universiteit, onder leiding van Jason Dunlop, hebben in Schotland versteende voortplantingsorganen ontdekt van zeker 400 miljoen jaar oud. De vondst bestaat uit fossiele overblijfselen van mannelijke en vrouwelijke hooiwagens (een soort spinnen).

Hooiwagens hebben geen achterlichaam en paren direct met een penis. Aan de binnenkant van het mannetje vond men een penis die een lengte heeft van tweederde van zijn lichaamslengte. Bij het vrouwtje is een legboor gevonden, een langwerpig orgaan om eieren te leggen.

Uit deze vondst hebben de onderzoekers afgeleid dat er bij hooiwagens in de afgelopen 400 miljoen jaar nauwelijks iets veranderd is. De fossielen lijken namelijk sterk op de hooiwagens zoals ze er vandaag de dag uitzien. Hierdoor wordt de theorie bevestigd dat de voorouders van hooiwagens al heel lang geleden uit de zee kwamen en leerden ademen.

De fossielen werden gevonden in een rotslaag van de 'Rhynie Chert beds'. Dat is een plaats met zeer oude rotslagen in Aberdeenshire, de streek waarvan Aberdeen de hoofdstad is. Op deze plek zijn al meer van zulke oude fossielen ontdekt. Daarom wordt de plek regelmatig door wetenschappers bezocht. 400 tot 412 miljoen jaar geleden behoorden deze rotslagen tot het supercontinent Laurussia, dat op 28 graden zuiderbreedte, dus op het zuidelijk halfrond lag.