Chirac zal geen veto tegen VS gebruiken

Bart (veekeend)
De Franse president Chirac zal een Amerikaanse VN-resolutie over Irak niet met een veto treffen. "Wij zijn niet van plan ons daar tegen te verzetten", aldus Chirac in een interview met de krant New York Times die vandaag verschijnt.

Chirac roept de VS op binnen zes tot negen maanden de macht over te dragen aan de Irakezen zelf. In dat geval is Frankrijk bereid Iraakse soldaten en agenten op te leiden. Volgens de VS zou een dergelijke snelle machtsoverdracht de chaos in Irak slechts verhevigen.

Chirac liet weten dat zijn land voor de resolutie zal stemmen, als daarin een uiterste datum werd genoemd waarop de macht in Irak aan de Irakezen wordt overgedragen, en de Verenigde Naties een 'centrale' rol toebedeeld krijgen. Als dat niet het geval is, zal Parijs zich van stemming onthouden. In dat geval zal de VS waarschijnlijk wel de benodigde negen stemmen in de Veiligheidsraad halen.

De VS bereiden een resolutie voor die voorziet in een VN-vredesmacht onder Amerikaanse leiding. Door de VN erbij te betrekken wil Bush de loden last van de bezetting over meer landen verdelen.