Huid bleken is linke bezigheid

Rob (R@b)
Je huid een paar tinten opbleken is een risicovolle bezigheid. De crèmes die ervoor worden gebruikt zijn in Nederland dan ook verboden, maar toch blijken nogal wat vrouwen ze hier te gebruiken, zo concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).

In landen zoals Nigeria en Mali gebruikt 60- tot 70% van de vrouwen deze middelen. Dat is niet zonder gevaar, want er zijn veel bijwerkingen: smeer je te lang door dan kunnen knobbels in de huid ontstaan. Ook kan de crème bij langdurig gebruik het tegenovergestelde effect hebben. Dan onstaan juist donkere plekken, die niet makkelijk meer weggaan.

Het Nivel hield in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek in Nederland. Het zijn voornamelijk vrouwen uit Ghana die de huidverblekers gebruiken. Bijna de helft van hen, 44%, zegt de crèmes op de huid te smeren. Turkse (2,5%), Marokkaanse (1%), Antilliaanse en Surinaamse (3,5%) vrouwen gebruiken ze nauwelijks.

De reden dat vrouwen de crèmes gebruiken ligt in het feit dat een aantal mannen een lichtere huid mooier/aantrekkelijker vindt, en dat de vrouwen menen met een lichtere huid hoger op de maatschappelijke ladder te (kunnen) staan.