Commentaren op de Kabinetsplannen

Rob (R@b)
Vandaag hebben alle Kamerfracties hun commentaar kunnen leveren op de voorgenomen bezuinigingsplannen van het Kabinet Balkenende 2. Dat gebeurde tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Zoals we eerder al meldden presenteerde GroenLinks bij die gelegenheid een tegenbegroting. De partij vindt dat het kabinet de slechte economische situatie van Nederland overdrijft.

Van de Tweede Kamerfracties van de regeringspartijen vindt D66 niet dat de pil uit het ziekenfonds mag verdwijnen. Ook de plannen voor de 'medicijnenknaak' staan de partij niet aan. Het CDA wil de medicijnknaak (1,50 euro) volledig weg hebben. D66 ziet meer in maximeren op 50 euro per jaar, maar volgens het CDA brengt dat veel te veel administratieve rompslomp mee. Zowel CDA als D66 willen een streep halen door een deel van de bezuinigingen op het taxivervoer voor zieken.

Het CDA is ook tegen het plan van het kabinet om werknemers die met VUT gaan in één keer een belastingaanslag voor vijf jaar op te leggen. De partij stelt voor bij het afbouwen van de VUT-regeling een overgangsperiode te hanteren tot 2010.

Regeringspartij VVD eiste vandaag van het kabinet dat er snel extra politieagenten bij komen.

De Socialistische Partij viel bij monde van leider Jan Marijnissen minister-president Balkenende persoonlijk aan. ''Wat is er nog christelijk-sociaal aan deze hele trits verslechteringen. Ik hoor u meer over centen dan over mensen. Ik hoor bij u niets over rentmeesterschap, normen en waarden of barmhartigheid. Deze christelijke premier heeft zijn ideologische veren afgeschud'', zo zei de SP-leider tegen de premier. Hij verweet het kabinet verder "angstige mensen die vooral naar hun eigen belang kijken", te kweken. Bovendien vond hij dat het kabinet, net als de kabinetten gedurende de afgelopen twintig jaar, bijdraagt aan "Amerikaanse toestanden" in Nederland''.

De ChristenUnie meent dat het kabinet ,,plompverloren'' met allerlei maatregelen komt waar geen enkele visie aan ten grondslag lijkt te liggen. ,,Het lijkt het kabinet vooral om de opbrengsten te gaan. Het slaagt er niet in perspectief te bieden op een betere samenleving''.

De SGP zei dat het kabinet veel te weinig oog heeft voor ouders die niet gaan werken om hun kinderen te kunnen opvoeden. ,,Door te blijven hameren op de arbeidsparticipatie van beide ouders zullen in de toekomst nog meer stressgezinnen ontstaan''.

Volgens de LPF maakt het huidige kabinet Nederland vooral onveiliger. Het slechts met de mond beleden speerpunt Veiligheid blijkt bot: het cellentekort neemt nog meer toe, het aantal agenten neemt af en veroordeelde criminelen mogen in de toekomst halverwege hun straf alweer naar huis. Minimumstraffen worden niet ingevoerd en 'Opsluiting van jeugdige delinquenten, vaak veelplegers, wordt in de Miljoenennota een zwaktebod genoemd.

Hoon

De PvdA uitte zware kritiek op zowat alle kabinetsplannen. Dat Bos niet met uitgewerkte alternatieve plannen kwam voor het -door hem zwaar bekritiseerde- kabinetsbeleid, kwam hem op hoongelach van de coalitiefracties te staan. Een zwaktebod, vond D66-fractievoorzitter Dittrich. Zijn coalitiegenoten Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) vielen hem bij.

Bos zei dat het Centraal Planbureau (CPB) nog geen tijd heeft gehad om de PvdA-voorstellen door te rekenen. Daarom presenteert de PvdA haar tegenbegroting volgende week. Wel zei Bos dat zijn partij miljarden euro's wil vrijmaken door milieuvervuiling extra te belasten, de onroerend zaakbelasting niet af te schaffen en het financieringstekort volgend jaar op te laten lopen. Met die miljarden kan de economie worden gestimuleerd.