Marokko eist doodstraf tegen terrorisme-verdachten

Rob (R@b)
In Marokko is werderom de doodstraf geëist tegen een aantal mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslagen in Casablanca, die eerder dit jaar in mei de havenstad troffen. Bij die aanslagen kwamen 45 mensen om het leven, onder wie de 12 daders.

Eén van de verdachten die nu terechtstaat is de Fransman Pierre Robert. Hij is volgens de Marokkaanse justitie betrokken geweest bij de organisatie van de bloedige aanslagen. De Fransman, die alles ontkent, wordt beschouwd als de leider van een islamitische 'terreurcel'. Die cel zou ook plannen hebben gehad voor verscheidene andere aanslagen in Marokko.

Het OM eiste behalve tegen Robert ook de doodstraf tegen 11 van zijn vermeende handlangers. In totaal staan er in deze zaak 34 mensen terecht.

In het Noord-Afrikaanse land zijn de afgelopen tijd al diverse mensen ter dood veroordeeld wegens terrorisme. In totaal zijn ruim 600 personen aangehouden in verband met de aanslagen. Onlangs zei de Marokkaanse minister van Justitie dat Marokko overweegt om de doodstraf, die al sinds begin jaren 90 niet meer wordt toegepast, weer uit te voeren.