Irakese 'martelarts' verdacht van ontucht

Rob (R@b)
Een uit Irak gevluchte arts wordt verdacht dat hij zich, tijdens zijn opleiding in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, heeft vergrepen aan zes patiënten. De arts in kwestie, T.T.H., vluchtte in 1994 naar Nederland en kreeg hier politiek asiel. Hij meldde zich aan bij de opleiding geneeskunde van het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam. De Irakees, die getrouwd is en kinderen heeft, liep zijn stage bij de afdeling gynaecologie van het Delftse ziekenhuis. De Irakees in opleiding wordt verdacht van aanranding, verkrachting en het plegen van ontucht.

Studenten hebben de identiteit van de verdachte onthuld aan de Telegraaf. Zij zijn boos dat justitie in berichten doet als of het om een gewone student gaat: ''Wij worden er op aangekeken'', aldus één van hen.

De arts blijkt in Irak nauw verbonden te zijn geweest aan het regime van Saddam Hussein, en gedwongen te zijn geweest om zonder verdoving oren van soldaten af te snijden die weigerden bevelen van de legertop op te volgen. Merkwaardig genoeg vormde dit trauma blijkens zijn latere medische carrière in Nederland, geen beletsel om in ons land toegelaten te worden tot de artsopleiding.

Erasmus MC-woordvoerder Fred Balvert wil de achtergronden van de arts in opleiding bevestigen noch ontkennen. Wel wil hij kwijt dat als iemand door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is gescreend en in orde bevonden, het ziekenhuis er van uit gaat dat iemand geschikt is. Ook al omdat het Nuffic (bureau van het ministerie van Onderwijs) beoordeelt wat een buitenlandse opleiding hier waard is.

Het openbaar ministerie in Den Haag laat desgewenst weten dat het opzienbarende verleden van de arts wordt meegenomen in het onderzoek. De Irakees zit momenteel in therapie in de Robert Fleury Stichting in Gouda en mag de weekeinden naar huis. Op woensdag 26 november dient zijn rechtszaak.