Allochtonenstop R'dam van de baan

Rob (R@b)
De allochtonenstop die Leefbaar Rotterdam in de Maasstad had voorgesteld, is van de baan. Het CDA en de VVD, die in Rotterdam samen met de Leefbaren het college van B en W vormen, willen niets van een dergelijk vergaande maatregel weten. LR-wethouder Pastors pleitte onlangs voor zo'n maatregel, omdat de havenstad in 2017 een allochtone meerderheid dreigt te krijgen, en hij vond dat Rotterdam eerst maar eens de problemen moest oplossen met de huidige inwoners.

Gisteren werd er op verzoek van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie gedebatteerd. Daaruit bleek dat een allochtonenstop de collegepartijen VVD en CDA te ver gaat. ,,Je maakt dan een scheiding op etniciteit en dat is een slechte zaak'', oordeelden fractievoorzitters Geluk (CDA) en Van Gent (VVD) na het debat.

Volgens fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam kan er uiteindelijk toch een verkapte vorm van een allochtonenstop in Rotterdam komen. ,,Alleen heet het dan kansarmenstop. Maar de meeste kansarmen zijn allochtoon, dus het maakt niet zoveel uit hoe je het beestje noemt''. Maar Geluk van het CDA ziet ook zo'n kansarmenstop er niet komen: ''Het is niet goed een bepaalde bevolkingsgroep, of dat nou allochtonen of kansarmen zijn, uit te sluiten. Praten over het terugbrengen van het aantal kansarmen is prima, maar uitsluiten, nee''.

LR-wethouder Pastors benadrukte tijdens het debat dat het college niets zal ondernemen dat in strijd is met de Grondwet of het college-akkoord. Hij vond niet dat hij in zijn hemd staat, nu blijkt dat alleen zijn eigen partij een allochtonenstop steunt. Pastors gelooft nog steeds in spreiding van allochtonen over de stad als goede oplossing.

PvdA-fractievoorzitter Cremers zei dat Pastors ''eerst zichzelf maar moet ontdekken, voor hij met nieuwe plannen komt''.