WTO-top dreigt te mislukken

Bart (veekeend)
Op de WTO-top in het Mexicaanse Cancun blijven Europa en de VS lijnrecht tegenover de ontwikkelingslanden staan. Hierdoor lijkt de top te gaan mislukken.

De top is georganiseerd in het kader van het liberaliseren van de wereldmarkt. Vooralsnog is hierbij nauwelijks vooruitgang geboekt. Het belangrijkste onderwerp, de landbouw, moet nog komen, terwijl er nu al onenigheid is over de te voeren discussie.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken noemde dat "zeer zorgelijk. De klok tikt''. Brinkhorst is de vice-voorzitter van de top. De minister hield voor de 146 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een toespraak. Er resteren nog slechts drie dagen om de top tot een succes te maken.

Volgens een woordvoerder van de WTO spelen de meeste lidstaten "een spelletje poker". Niemand heeft vooralsnog een eerste concessie willen doen. De woordvoerder verwacht pas concrete vooruitgang, als één land het ijs breekt. De onderhandelingen worden bovendien belemmerd, doordat grote ontwikkelingslanden een belangrijkere plek binnen de handelsorganisatie opeisen.