Recordpoging met ballon komt niet van de grond

Bart (veekeend)
Twee Britse piloten, die woensdag het hoogterecord met een bemande luchtballon wilden breken, zijn letterlijk niet van de grond gekomen. De oorzaak was een lek in de heliumballon. Ze blijven niet bij de pakken neerzitten en wagen volgend jaar een nieuwe poging.

Tijdens het vullen met helium van de enorme 'Envelope', zoals de bijnaam van de ballon luidt, ontstond door onbekende oorzaak een lek. Door het lek moest het tweetal hun poging staken om het oude hoogterecord uit 1961 van bijna 35 kilometer te breken.

De Britse piloten Andy Elson en Colin Prescott wilden woensdag vanuit het plaatsje St. Ives in het Engelse Cornwall proberen op te stijgen tot de spectaculaire hoogte van veertig kilometer en tweehonderd meter.

De Britten weten niet van opgeven: "Ik ben ingenieur en pragmatisch ingesteld", zei Elson tijdens een interview met de BBC. "Wanneer we de fout achterhalen en de ballon weer startklaar kunnen krijgen, zullen we alsnog ons record kunnen vestigen. En wanneer we daarin slagen, zullen we een knallend feest meemaken."

Zijn compagnon Prescott was eveneens vol goede moed. "Sinds we zes jaar geleden zijn begonnen met de voorbereidingen, zijn we op allerlei problemen gestuit. We hadden juist een nieuwe methode voor het opstijgen bedacht, maar dat bleek niet volgens plan te werken. We zullen de oorzaak achterhalen en volgend jaar alsnog slagen om het hoogterecord te vestigen."

Een nieuwe poging volgend jaar zal met een nieuwe ballon gaan gebeuren. De huidige ballon liep spontaan leeg, nadat er bijna één miljoen kubieke meter helium in gepompt was. Elson zegt dat de megagrote ballon, de grootste ter wereld, slechts geschikt is voor éénmalig gebruik.