PKK zegt bestand op

Rob (R@b)
De Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft het eenzijdig staakt-het-vuren na vier jaar opgezegd. Sinds eind 1999, na de arrestatie van PKK-leider Abdullah Ocalan eerder dat jaar, was het bestand van kracht. De PKK, officieel KADEK genaamd (Congres voor de Vrijheid en Democratie van Koerdistan), strijdt al sinds 1984 voor een Koerdische staat. Bij die strijd kwamen tot nu toe zeker 32.000 mensen om het leven.

Turkije beschouwt de PKK als een terroristische organisatie en weigert iedere vorm van overleg met de beweging. De militaire acties tegen leden van Kadek zijn de laatste tijd opgevoerd. De afgelopen maand zijn er al weer geregeld gevechten gemeld tussen Turkse troepen en Koerdische strijders in het noorden van Irak en het zuidoosten van Turkije.

De beweging zegt in een verklaring wegens acties van het Turkse leger tegen de Koerden weer de wapens op te nemen. Ocalan, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in een gevangenis op een Turks eilandje, zou achter de opzegging van het bestand staan.

Europa heeft de PKK niet op de lijst van terroristische organisaties staan.