Links en rechts oneens over Irak in de Kamer

Rob (R@b)
Het was vanmiddag een echte links-rechts discussie in de Tweede Kamer, tijdens het debat over de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak. Links beschuldigde de regering ervan een geloofwaardigheidsprobleem te hebben. Rechts wilde er eigenlijk geen woorden aan vuil maken.

GroenLinks, PvdA en SP vinden dat het er naar uitziet dat informatie, van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, over het gevaar dat van de Iraakse dictator Saddam Hussein uitging, was opgeklopt. Daarom hadden ze om een debat gevraagd. CDA, VVD, LPF en de kleine christelijke partijen kozen nadrukkelijk de kant van de regering.

CDA-Kamerlid Eurlings had geen enkele behoefte aan de ,,zurigheid'' van de linkse oppositie. Volgens hem waren de linkse partijen bezig met het creëren van ,,politieke binnenbrandjes''. Waar het volgens hem om gaat is ,,dat het voor de gemiddelde inwoner van Irak een zegen is dat Saddam Hussein is afgezet''.

De VVD wilde zo weinig woorden als mogelijk spenderen aan de discussie, en LPF-woordvoerder Van As sprak van ,,een overbodig debat, ingegeven door persoonlijke geldingsdrang van de PvdA-woordvoerder''.