[update] Dijkdoorbraak bij Utrechts dorp

Rob (R@b)
In deze tijd van grote droogte is merkwaardig genoeg een deel van het Utrechtse dorpje Wilnis onder water gelopen. Het water in de Ringvaart sloeg vannacht een gat in de dijk waardoor de straten in een deel van het dorp onder water lopen. Het gat in de dijk zou tientallen meters breed zijn. Hulpdiensten zijn bezig zeker 1.500 tot 2.000 bewoners te evacueren.

Volgens de politie en de brandweer gaat het om een zogeheten grip 2, meldt RTV Utrecht. Bij grip 1 gaat het om een echte grote ramp.

Volgens de laatste berichten is het gat in de dijk zo'n 100 meter breed. De brandweer probeert er een schot in te zetten. In het dorp wordt gewerkt aan een extra dam om te voorkomen dat het water heel Wilnis bereikt. De wegen naar het dorp, waaronder de N212, zijn inmiddels afgesloten.


In een topic op ons forum meldt user savale dat het water op sommige plekken tot wel 2 meter hoog zou staan (het ANP heeft het overigens over 0,5 meter). Hij probeert foto's te nemen.

Update 12:12
Een foto van de bijna lege vaart met dank aan Savale

Wilnis


Update 12:30

Aan de wateroverlast in Wilnis kan pas einde komen wanneer de Ringvaart op drie plaatsen afgedamd wordt. Daarna kan worden begonnen aan het afdichten van de circa 60 meter weggespoelde dijk. Dat verklaarde J. Portengen van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en leider van het operationeel team dat de wateroverlast bestrijdt.

Hiermee maakt Portengen duidelijk dat het gat in de dijk nog niet gedicht is.



Een foto-site over de dijkdoorbraak.