Noodweer slaat toe in Spanje en Frankrijk

Otto (okee6)
hooiberg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hevige onweersbuien hebben zondag in het zuidoosten van Frankrijk één mensenleven geëist. Ook langs de Spaanse oostkust waren hevige buien.

Zondagochtend ontstonden rond half zes de eerste onweersbuien aan de Spaanse oostkust onder het Spaanse Valencia. De buien trokken vervolgens gedurende de dag noordwaarts de Middellandse zeekust langs, om tenslotte mede via de Franse Rhone vallei in de Alpen de intensiteit kwijt te raken.

In Spanje werd vooral Catalonië zwaar getroffen. Hier werden daken van huizen geblazen en spoorlijnen versperd. De temperatuur zakte er binnen een half uur 10 graden. De wind haalde er snelheden tot 130 kilometer per uur.

In Frankrijk verdronk een 28-jarige man in het meer van Charavines nadat zijn boot omsloeg als gevolg van een rukwind. Twee andere opvarenden bleven ongedeerd, aldus de plaatselijke brandweer. In Saint-Genix en Saint-Jean-de-Chevelu in de Savoie werden uit voorzorg 50 mensen van campings geëvacueerd.

Veel schade was er ook aan de vele boten in de jachthavens langs de Middellandse zee. Op veel plaatsen in zuid-oost Frankrijk viel de stroom uit nadat electriciteitsmasten omver waren geblazen. Enkele tienduizenden mensen zaten zonder stroom. Een meevaller voor de brandweer was dat de regen- en hagelbuien in de buurt van Valence enkele bosbranden blusten.

De Franse meteorologische dienst heeft voor vandaag andermaal een waarschuwing doen uitgaan.