'Leven op aarde veel eerder ontstaan dan gedacht'

Ferry (Veerboot)
Linz, River, Lilja, [ Dr.A ] en Deimos000 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het leven op aarde is wellicht veel eerder ontstaan dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Dit vermoeden wetenschappers van de Universiteit van Massachusetts na de ontdekking van een nieuw bacterieachtig organisme.

Stam 121, zoals de wetenschappers het nieuwe organisme voorlopig noemen, bleek sterker dan alle andere bekende bacteriŽn. Met gemak overleefde het een temperatuur van meer dan 120 graden Celsius. Tot nu toe waren er alleen bacteriŽn die maximaal 110 graden Celsius overleefden bekend.

Ook tien uur in een drukvat bij een temperatuur van 121 graden Celsius, wat normaal elk levend wezen doodt, overleefde de bacterie. Sterker nog: er vond zelfs celdeling plaats. Pas bij 130 graden Celsius stierf het organisme. Ook de wijze van stofwisseling van Stam 121 was nieuw voor de wetenschappers. De bacterie gebruikt namelijk ijzer om zijn voedsel te verbranden.

Omdat dit organisme zulke extreme temperaturen en omstandigheden kan overleven, is het mogelijk dat het leven op aarde veel eerder is ontstaan dan tot nu toe altijd werd aangenomen. Omdat de aarde vroeger veel warmer was, nam men aan dat er toen geen leven heeft kunnen plaatsvinden. Dat blijkt nu dus toch te hebben gekund. Ook mogelijk leven op andere planeten komt door de ontdekking in een ander daglicht te staan.

De bacterie werd gevonden in het ravijn van Juan de Fuca in de Grote Oceaan. Het ravijn is meer dan twee kilometer diep, en er bevinden zich onderwatergeisers die chemische stoffen als ijzer en fosfor uit de ondergrond blazen. De waterdruk op die diepte is immens en er is geen zonlicht.