Brinkhorst wil alternatieven voor koelwater

Marijke (Mini_rulez)
Minister Brinkhorst van Economische Zaken gaat producenten van elektriciteit vragen om alternatieven te bedenken voor het gebruik van koelwater in elektriciteitscentrales. De minister is van mening dat de centrales te afhankelijk zijn van het oppervlaktewater. De huidige productiemethode zorgde onlangs namelijk voor problemen met de stroomvoorziening.

Volgens Brinkhorst zijn er best alternatieven mogelijk. Centrales zouden bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van ca. 140 meter hoge koeltorens waarin opgewarmd koelwater weer kan worden afgekoeld.

Problemen door de huidige productiemethode

Volgens de huidige productiemethode hebben elektriciteitscentrales koelwater nodig om elektriciteit op te kunnen wekken. Daarvoor wordt water uit rivieren gebruikt, dat na gebruik weer in de rivier geloosd wordt.

Om het milieu te beschermen, mogen elektriciteitscentrales geen koelwater lozen dat warmer is dan 30 graden. De afgelopen dagen kon vanwege de toch al hoge temperatuur van het oppervlaktewater dus maar weinig gekoeld worden, waardoor er minder stroom geproduceerd kon worden. Dat zorgde in het hele land voor problemen. De 'Code Rood' die netbeheerder TenneT afkondigde, kan waarschijnlijk pas aan het eind van de week omgezet worden in Code Oranje.

Een kolencentrale bij Nijmegen hoefde zich als enige centrale in Nederland niet aan die regel te houden. Bij wijze van uitzondering mocht die centrale koelwater van 31 graden in de Waal lozen, omdat ze anders te weinig toeren kon draaien en stil dreigde te vallen.

Discussie over liberalisering

In Den Haag is door de problemen een discussie opgelaaid over de effecten van de liberalisering van de stroommarkt. PvdA'er Crone vindt dat de regels voor energiebedrijven aangescherpt moeten worden. Die bedrijven investeren volgens Crone te weinig in overcapaciteit omdat ze daar niets aan kunnen verdienen.

Minister Brinkhorst is het daar niet mee eens. Hij wijst erop dat hetzelfde probleem zich voordeed in 1994, toen er nog geen sprake was van liberalisering. Volgens Brinkhorst ligt het probleem bij de stroomleveranciers, die er volgens hem door lange-termijncontracten af te sluiten voor moeten zorgen dat de stroomvoorziening niet hapert.