Horeca ontdekt allochtone jongeren

Daniël (TimTheToolman)
Steeds meer horeca-ondernemers richten zich specifiek op allochtone jongeren. Allochtonen namen de laatste tijd steeds vaker hun toevlucht tot eigen feesten omdat ze in het reguliere uitgaansleven werden geweigerd. De horeca doet nu zijn best om hen weer terug te krijgen. Het Rotterdamse Nighttown gaat bijvoorbeeld Turkse, Kaapverdiaanse en Hindoestaanse avonden organiseren.

Volgens dance-coördinator D. Buisman maakt de bevolkingsontwikkeling van de stad dat nodig. "Er kwamen steeds meer uitgaansgelegenheden bij en allemaal mikten ze op Nederlands publiek dat van dance houdt. Dat publiek is er steeds minder. Ik hoop dat allochtonen, als ze eens naar een eigen feest bij ons zijn geweest, ook andere avonden gaan bezoeken." Buisman verwacht een 'ommekeer' in het deurbeleid.

Buisman laat weten dat het uitgavenpatroon van de allochtonen zeker meespeelt in deze ontwikkeling. Volgens de Rotterdamse organisator Y. Elik kijken vooral Antillianen niet op een euro meer of minder. "Wat je moet neerleggen voor extra beveiliging, omdat Antillianen vaker vechten, haal je er makkelijk uit. Antillianen kopen whisky of cognac. Nederlanders houden het bij bier of een vieuxtje."

De Bredase horeca gaat jongeren tegen speciaal tarief een strippenkaart voor discotheken aanbieden. In Breda is zo'n 30 procent van de jongeren allochtoon die nauwelijks nog uitgingen in de binnenstad. "De ondernemers waren gevoelig voor het argument dat zij een markt lieten braakliggen.", zegt Judith de Valk van het steunpunt discriminatie.

John Laan, sectorbestuurder discotheken van Horeca Nederland, wijst erop dat allochtonen niet altijd onterecht worden geweigerd maar zegt: "Vroeger kon je dan denken: zo'n feest doen we maar niet. Nu verdiepen we ons in in die groepen om het contact te verbeteren."

Met dank aan wouterwouter2 voor de tip!