Tot 12 jaar cel voor martelingen

Rob (R@b)
De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 22-jarige Hamid el B. uit Amersfoort tot 12 jaar celstraf veroordeeld na een eis van 15 jaar. De man werd schuldig bevonden aan zware marteling en poging tot moord. Met drie mededaders had hij op 19 januari in een flat aan de Nachtwachtlaan twee mannen ernstig mishandeld, die hij er van verdacht cocaïne te hebben gestolen.

De drie andere daders, de 26-jarige Jasin el-B., Abdella S. (24) en Hasan Adel el B. (24), kregen straffen van 10, 7 en 4 jaar wegens medeplichtigheid. Tegen hen was tussen de 9 en 15 jaar geëist.

De twee mannen werden op gruwelijke wijze gemarteld. In de flat werden de slachtoffers aan handen en voeten gebonden en bewerkt met een gloeiend strijkijzer. Daarna werd zout gestrooid in de verse brandwonden op rug, buik, nek en armen. De twee ontkwamen aan verdere marteling doordat één van hen een ''bekentenis'' deed. De twee slachtoffers van de martelpraktijken, een 23-jarige Amersfoorter en een 26-jarige man uit Leusden, waren er zo slecht aan toe dat het Riagg ze had doorgestuurd naar een kliniek voor oorlogsslachtoffers.

Eén slachtoffer, die zijn hele leven littekens en een gehoorbeschadiging zal blijven houden, krijgt 12.000 euro smartegeld van de vier. Als hij meer wil hebben, moet hij een civiele zaak aanspannen