Zwemmen in open wateren ontraden

Bart (veekeend)
Een aantal provincies ontraden het zwemmen in open water, te weten: Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. De reden van dit advies is de oprukkende blauwalg.

Door de hitte komen er steeds meer blauwalgen in het water, die tot lichamelijke ongemakken kunnen leiden, zoals huidirriatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. De provincie Zuid-Holland heeft zelfs een negatief zwemadvies uitgevaardigd voor meerdere zwemlocaties. Het gaat om zes plaatsen in het Haringvliet: bij de Quack in Hellevoetsluis, recreatieterrein RWS in Stellendam, de stranden naast de havens in Hellevoetsluis en Middelharnis, de Hitsertse kade in Zuid-Beijerland en de Haringvlietbrug-West.

In het Hollandsch Diep geldt een negatief zwemadvies bij de Haringvlietbrug-Oost en recreatieterrein Hellegatsplein. In het Krammer-Volkerak wordt het zwemmen voor de Krammer bij Oude-Tonge en het Volkerak bij Ooltgensplaat ontraden. Voor Vijver Oosterpark bij Ridderkerk en voor De Zevenhuizerplas werd zwemmen al afgeraden. Daar komt een zeer hoge concentratie van rode alg voor.

Blauwalgen kunnen binnen twaalf uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken, vooral als iemand water binnenkrijgt. Zodra er in het water dikke lagen van blauwwieren zichtbaar zijn, adviseren de provincies niet te zwemmen in de desbetreffende wateren. Ook honden kunnen ziek worden als ze het besmette water drinken.

Hier is wat nadere informatie over de blauwalg te lezen.