Iraakse provincie toch besmet met uranium

Bart (veekeend)
nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse leger heeft tijdens de afgelopen Golfoorlog in de Iraakse provincie al-Muthanna wél munitie met verarmd uranium gebruikt. Dat heeft een Amerikaanse militair die in de provinciehoofdstad al-Samawah heeft gevochten, gezegd in zijn dagboek, zo meldt het televisieprogramma 2Vandaag woensdag.

In al-Samawah in het zuiden van Irak bevindt zich het hoofdkwartier van de Nederlandse eenheden. Volgens de Amerikaan, een boordschutter van een pantserwagen, heeft hij tijdens de laatste Golfoorlog meerdere malen met munitie met verarmd uranium geschoten. Volgens hem ging het om een 'standaard procedure'.

Minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken gaf in juni als antwoord op Kamervragen dat dergelijke munitie nooit is gebruikt. De Amerikaanse overheid had dit aan hem verteld.

PvdA-Kamerlid Bert Koenders wil snel opheldering over de veiligheidssituatie in verband met het gebruikte uranium. Koenders pleit voor het nemen van bloed- en urinemonsters bij de Nederlandse militairen, om hun gezondheid goed in het vizier te houden.