PvdA wil snel maatregelen Antilliaanse criminelen

Rob (R@b)
De PvdA wil dat D66-minister Thom de Graaf (van Koninkrijksrelaties) werk gaat maken van zijn eigen voorstellen om kansloze Antilliaanse jongeren niet tot Nederland toe te laten. Vorig jaar kwam De Graaf, toen nog D66-Kamerlid, samen met zijn VVD-collega Rijpstra met een voorstel om kansloze Antilliaanse jongeren op Schiphol terug te sturen, als zij in Nederland niet onder toezicht staan van ouders of voogd.

De Kamer nam toen in ruime meerderheid een motie aan, waardoor een en ander geregeld zou kunnen worden. De toenmalige staatssecretaris, Kalsbeek van de PvdA, kon de motie echter niet meer uitvoeren omdat het kabinet-Kok aan zijn laatste weken bezig was.

PvdA-Kamerlid Wolfsen stelt nu dat De Graaf toen precies wist wat hij wilde. ''Aan hem nu de schone taak om het uit te voeren'', aldus Wolfsen. Volgens hem is er sinds vorig jaar zomer niets gebeurd op dit vlak.

Over de komst van kansloze Antillianen wordt door Nederland al jarenlang geklaagd. Het is bekend dat de Antillen lastige en criminele jongeren met een enkele reis naar Nederland sturen. Criminoloog Frank Bovenkerk zei gisteren in NOVA dat de laatste jaren een heel scala aan ghetto-achtige criminelen op deze manier naar Nederland is gekomen. Deze zullen volgens Bovenkerk voor steeds meer ongekend harde criminaliteit zorgen. Hij pleitte voor het regelrecht terugsturen van dergelijke gevallen. Wettelijk ligt dat echter bijzonder lastig; de Antillen vormen een onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk.