Officier trekt zich terug uit Roma-zaak

Rob (R@b)
Officier van Justitie M. van Elsdingen van het OM in Arnhem trekt zich terug uit een strafzaak tegen een Roma-zigeunerfamilie uit Ede. De officier bestempelde onlangs tot woede van de Roma's vrijwel alle Roma-zigeuners als crimineel.

De officier zei in een strafzaak tegen een zestal leden van de Roma-zigeunerfamilie indertijd: ,,In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel''.

Van Elsdingen kwam tot zijn uitspraken omdat een Roma-zigeuner uit Ede onder meer al zijn kinderen op dievenpad stuurde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek volgens de officier dat deze Edenaar en zijn kennissen vrijwel uitsluitend met elkaar over criminele activiteiten spraken.

Het OM in Amsterdam bekijkt momenteel of het Van Elsdingen voor deze uitspraken gaat vervolgen. De Roma-gemeenschap nam de uitlatingen van de aanklager heel hoog op en deed aangifte tegen hem wegens discriminatie, racisme en belediging. Van Elsdingen is op zijn eigen verzoek van de zaak afgehaald. De officier van justitie heeft inmiddels wel spijt betuigd.

Overigens noemde onlangs de gemeente Ede de integratie-projecten van Roma zigeuners volslagen nutteloos en totaal mislukt.