Stropdas vergroot kans op oogaandoeningen

Bart (veekeend)
Uit een onderzoek van het British Journal of Ophtamology blijkt, dat een te strakke stropdas de druk op de ogen vergroot. Dit zou kunnen leiden tot schade aan de oogzenuw en verlies van gezichtsvermogen. Glaucoom, een groep ernstige oogziektes, kan dus worden veroorzaakt door stropdassen.

"Een te strakke stropdas vergoot de IOP, een maat voor de oogdruk, bij zowel gezonde mensen als glaucoompatiënten en kan van invloed zijn op de diagnose en de behandeling van glaucoom", aldus één van de onderzoekers. In het experiment werd bij twintig gezonde mannen en even zoveel glaucoompatiënten de oogdruk gemeten. Dit werd eerst, terwijl de stropdas nog strak zat, gemeten en vervolgens drie minuten na het losmaken.

Uit het onderzoek bleek dat zestig procent van de mannen met glaucoom en zeventig procent van de gezonde proefpersonen een hogere oogdruk hadden na een stropdas. De onderzoekers conlcuderen dat een strakke das de halsslagader beknelt. Dit leidt tot een hogere bloeddruk en oogdruk, met alle gevolgen nadien.