Geen nieuw onderzoek moord Wijker

Lyndsey (pluisje)
Sylv3r herschreef voor ons het volgende bericht:

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar verklaarde maandag, dat het OM het onderzoek naar de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker niet gaat heropenen.

De twee verdachten, in Alkmaar tot twintig en twaalf jaar cel veroordeeld, werden afgelopen vrijdag door het Amsterdamse gerechtshof in hoger beroep vrijgesproken. Het OM acht een nieuw onderzoek niet noodzakelijk, aangezien het hoger beroep geen nieuwe aanknopingspunten heeft opgeleverd. "In het verleden is alles al onderzocht", aldus de OM-woordvoerder.

De verdachten, de 33-jarige S. van de M. en de 26-jarige W.G. uit Castricum werden eerder door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld op basis van de verklaringen van de belangrijkste getuigen. Het hof achtte deze verklaringen echter "onvoldoende betrouwbaar" en veegde het resoluut van tafel.

Tijdens het hoger beroep zijn nieuwe getuigen opgeroepen, die deels verklaringen hebben afgelegd die belastend kunnen zijn voor de twee kroongetuigen in de zaak. Dat versterkte het vermoeden van de verdediging dat juist die twee getuigen, C. van B. en D.B., verantwoordelijk zijn voor de dood van Wijker. Ook het hof wees in het vonnis op de mogelijkheid dat zij wellicht meer betrokken zijn bij de zaak dan ze willen doen voorkomen.

Het OM in Amsterdam heeft maandag besloten in cassatie te gaan tegen de vrijspraak.