Groot massagraf in Bosnië geopend

Bas (Tha_BlonT)
Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Crni Vrh, een zone ten noorden van Srebrenica dicht bij de Servische grens, zijn forensische deskundigen begonnen met het openen van waarschijnlijk het grootste massagraf in Bosnië. Waarschijnlijk liggen er zevenhonderd moslimmannen en -jongens begraven, de meeste uit Srebrenica.

Het graf is een zogenaamd secundair massagraf. Dit betekent dat de lijken eerst ergens anders waren begraven maar daarna door Bosnische Serviërs zijn overgebracht naar een andere plek om de sporen van de massaslachting te verwijderen.

'Wij geloven dat dit graf enkele honderden lijken bevat van de Srebrenica-massaslachting in 1995 en van burgers uit Zvornik die aan het begin van de oorlog zijn gedood', aldus Murat Hurtic van de Bosnische commissie voor vermiste personen. 'Het zou het grootste massagraf kunnen zijn dat tot nu toe in Bosnië is ontdekt.'

Tot nu toe bevatte het grootste graf 500 lijken. De opgraving zal weken in beslag nemen. De lijken zullen zeer moeilijk te identificeren zijn doordat in dit soort graven de lijken vaak door bulldozers uit elkaar gereten zijn. Er worden na de oorlog in Bosnië nog steeds 20.000 mensen vermist.