[UPDATE] Gesprekken met Filippijnse militairen

Marijke (Mini_rulez)
Besprekingen met de Filippijnse militairen die nog in een gebouwencomplex zitten, verlopen positief. Dat meldde senator Gregorio Honasan, lid van de oppositie, vandaag. Hierdoor is het ultimatum dat de regering aan de opstandelingen gesteld had, voor onbepaalde tijd verlengd.

Eerder had president Arrayo geëist dat de muitende militairen vóór 17.00 vanmiddag (11.00 onze tijd) zouden stoppen met de bezetting en naar hun kazernes zouden terugkeren. Voor het aflopen van dat ultimatum had een groep van ongeveer 50 van de 200 opstandelingen zich al overgegeven.

Honasan werd eerder vandaag nog beschuldigd van medeplichtigheid aan een poging tot staatsgreep die deze groep militairen wil plegen. Het oppositielid was in de jaren tachtig als militair zelf betrokken bij zeker twee pogingen tot staatsgreep. Hij kreeg amnestie, en begon daarna een carrière in de politiek.

Eerder verklaarde de senator al dat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar. Honasan meldde verder nog dat ook oud-generaal Roy Cimatu betrokken is bij de besprekingen met de opstandelingen.

Update 16:45
De muitende militairen hebben inmiddels gezegd dat ze terug zullen keren naar hun barakken, zo meldde Roy Cimatu, voormalig chef-staf en regeringsonderhandelaar.

De opstandelingen hebben verklaard dat ze bereid zijn om de consequenties van hun actie te aanvaarden. De opstand heeft uiteindelijk negentien uur geduurd.