Vorige Turkse politieke top was corrupt

Rob (R@b)
De complete top van de vorige generatie politici in Turkije, die tot aan de landelijke verkiezingen van 3 november vorig jaar de touwtjes in handen had, was door en door corrupt. Dat stelt een parlementaire commissie die vijf maanden onderzoek heeft verricht.

Zeker 25 voormalige ministers, waaronder ex-premier Bülent Ecevit, de voormalige vice-premiers Mesüt Yilmaz en Devlet Bahceli, de oud-minister van Buitenlandse Zaken Sükrü Sina Gürel en de oud-minister van Economie Kemal Dervis, zouden zich hebben schuldig gemaakt aan corruptie. De politici deden dit door onder meer de privatiseringswet te overschrijden, bedrijven onrechtmatig gunsten te verlenen en in meerdere opzichten misbruik te maken van hun macht.

Het Turkse parlement moet de aantijgingen van de onderzoekscommissie nog overnemen. Als dat gebeurt dan zal het Turkse Hooggerechtshof een strafrechtelijk onderzoek openen naar de voormalige machthebbers.

De macht in Turkije is nu in handen van de islamitische AKP-partij van Recep Tayyip Erdogan. Velen hebben angst de AKP nu zelf justitie wil gebruiken om de politieke tegenstanders aan te pakken. De vorige regering deed dat op hun beurt ook tegen Erdogan, door hem van aanmoediging van religieuze haat te beschuldigen.