Nederlandse militairen aan de slag in Irak

Marijke (Mini_rulez)
hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste groep Nederlandse militairen die mee zullen gaan helpen in de internationale stabilisatiemacht in Irak, is dinsdagnacht vanuit Koeweit naar het zuiden van Irak vertrokken. De colonnes maken gebruik van eigen materieel. Waarschijnlijk komen ze woensdagmiddag in Shaiba bij Basra en in Assamawah, in de provincie al-Muthanna, aan.

Een woordvoerder van de marine meldt dat de eenheid van ongeveer 300 man vooral bestaat uit militairen van de 14e ondersteuningscompagnie van de mariniers, en een detachement van de 103e constructiecompagnie van de genie. Samen met de kwartiermakers die al aanwezig zijn, moeten zij het hoofdkamp bij Assamawah verder opbouwen. Onderweg naar Shaiba is een veel kleiner deel staf en logistiek personeel. Daar is het commando van deze groep militairen gevestigd, net als het logistieke ondersteuningsteam.

Rond 1 augustus moeten de Nederlandse militairen in principe voor een half jaar de taken van de Amerikanen in de provincie al-Muthanna overnemen. De bevolking zal ingelicht worden over de commando-overdracht via een lokale zender. De voornaamste opdracht voor deze militairen is de stabiliteit in de regio te bewaken, en het lokale bestuur de gelegenheid te geven om zich te organiseren. De Nederlandse commandant in Shaiba wordt door het Britse oppercommando op de hoogte gehouden van mogelijke veiligheidsrisico's in de omgeving.

Daarnaast beschikt de commandant ook over foto's van de meest gezochte Irakezen. Verder melden de Britten het als verdachten zich begeven in de provincie die de Nederlanders controleren. Hoe de Nederlandse militairen vervolgens met die informatie om moet gaan, wordt nog verder uitgewerkt. Of mariniers op patrouille bijvoorbeeld zullen worden uitgerust met het Amerikaanse kaartspel waarop de meest gezochte Irakezen staan afgebeeld, is nog niet duidelijk.

De Nederlandse eenheid Sfir bestaat uit ongeveer 1100 militairen. De kern van de eenheid is een bataljon van 650 mariniers. Zij worden ondersteund door 250 man van de landmacht (vooral genisten), 25 mensen van de marechaussee en 90 mensen van de luchtmacht met drie grote Chinook-transporthelikopters. Verder zijn er uitgebreide medische voorzieningen aanwezig. In de komende tijd zal om de paar dagen personeel worden overgebracht naar de Nederlandse bases, nadat men in Koeweit heeft kunnen acclimatiseren.