Verdachten steekpartij Tilburg blijven vast

Rob (R@b)
De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van vier jonge Antillianen, die verdacht worden van het dodelijk neersteken van de 18-jarige Tilburger Bart Raaijmakers, met 30 dagen verlengd. Politie en justitie hebben meer tijd nodig om de precieze betrokkenheid van de vier verdachten vast te stellen. De verklaringen lopen nogal uiteen, aldus een woordvoerder van justitie.

Bart Raaijmakers werd vrijdagavond doodgestoken in de Dalenstraat in Tilburg, voor de ogen van één van zijn drieling broers. De vier verdachten (18 tot 20 jaar) worden ervan beschuldigd het slachtoffer van zijn fiets en mobiele telefoon te hebben beroofd. Toen hij zijn geld niet wilde afgeven, werd hij met messteken om het leven gebracht. Volgens getuigen is Raaijmakers zeker tien keer gestoken.

Bart Raaijmakers wordt donderdag om 11.00 uur in Tilburg begraven. Het Theresia Lyceum, de school waar het slachtoffer een maand geleden zijn VWO-diploma haalde, hield vanavond een bijeenkomst voor medeleerlingen, vrienden en leraren van het slachtoffer.

Geschokt maar niet verbaasd

De Antilliaanse gemeenschap en jongerenwerkers in Tilburg hebben geschokt gereageerd op de bloedige steekpartij, maar zijn zeker niet verbaasd. "Een kleine groep binnen de Antilliaanse gemeenschap kampt met gigantische problemen. Dan ligt dit in de lijn der verwachtingen", zegt W. Breeveld, die Antilliaanse jongeren begeleidt.

Voorzitter L. Colastica van zelforganisatie Sirkulo Antiyano Tilburg (SAT) spreekt van een volkomen walgelijke daad waar niemand begrip voor kan opbrengen. Het doet hem echt pijn dat de Antilliaanse gemeenschap hier ''weer'' op aangekeken zal worden: ''En dat door een daad van zo'n klein groepje. Het is niet des Antilliaans om een mes of wapen te pakken''.

Volgens de voorzitter gaat het inderdaad met een kleine groep jonge Antillianen niet goed. ''Er draaien momenteel projecten, want voor deze groep is echt maatwerk nodig. Op die manier kunnen we proberen dit soort excessen te minimaliseren. Maar met het merendeel van de Antillianen in Tilburg gaat het wél goed''.

Jongerenwerker Breeveld gelooft niet dat de vier daders onder invloed waren. "Ik ben bang dat de daders hun frustaties op die arme jongen hebben botgevierd". Ook een andere jongerenwerker is geschokt maar niet verbaasd over het feit dat Antilliaanse jongeren bij de steekpartij betrokken zijn. "Er is een kleine groep die in de criminaliteit zit en drugsproblemen heeft. Met die groep kunnen wij als jongerenwerk ook niets''.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg waarschuwde al eerder voor mogelijk oplaaiend racisme. Hij kondigde wel aan de 'dadergroep' goed onder te loep te gaan nemen en te willen blijven volgen.