Frankrijk vreest voor pest

Tamara (Chanty)
Dopekoe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Fransen zijn bang dat de pest vanuit Algerije naar hun land zou kunnen komen. De Franse 'Dienst voor de Volksgezondheid' houdt daarom alle schepen uit Algerije goed in de gaten. Ruim een maand geleden werden er in dit land enkele tientallen gevallen van builenpest ontdekt. Vijf tot acht mensen zijn aan de ziekte bezweken, waaronder een elf maanden oude baby.

De ziekte wordt vooral overgedragen door rattenvlooien. De vlooien storten zich wel eens op mensen als een rat overleden is. Een enkeling krijgt longpest, die erg besmettelijk is. De 'Dienst voor de Volksgezondheid' controleert de Algerijnse schepen nu op de aanwezigheid van ratten. Het gaat met name om de 21 veerboten die elke week op en neer varen tussen beide landen. In Frankrijk wonen ongeveer een half miljoen Algerijnen die veelvuldig gebruik maken van de veerboten om hun familieleden op te zoeken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels een team gestuurd naar Oran, waar de ziekte is uitgebroken. Volgens de Algerijnse minister van Volksgezondheid is er nog geen sprake van een epidemie.

In tegenstelling tot vroeger is pest tegenwoordig te behandelen. Bij longpest vindt besmetting van mens tot mens plaats via deeltjes in de lucht, die tijdens het hoesten geproduceerd worden. Ook kan men de ziekte oplopen door beten van besmette ratten en poezen. Builenpest is niet besmettelijk zolang er maar geen contact is met pus uit de builen.

In 1944 heerste er voor het laatst pest in Algerije. In de afgelopen decennia zijn in Afrika, Azië en Zuid-Amerika diverse epidemieën geweest. Ook in de Verenigde Staten zijn de in de laatste jaren enkele gevallen geconstateerd.

De laatste grote pestepidemie begon in 1894 in India, breidde zich uit naar China en bereikte zelfs de westkust van de Verenigde Staten. De epidemie duurde tot 1912 en kostte elf miljoen levens.