Duits rijbewijstoerisme neemt toe

Bart (veekeend)
Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het rijbewijstoerisme naar Limburg van Duitsers is sterk aan het toenemen. Vaak zijn de Duitsers automobilisten, die in Duitsland hun papiertje hebben moeten inleveren. Ze maken gebruik van mazen in de wet. Ook betalen de Duitse automobilisten woekerprijzen aan stromannen om in Nederland een nieuw rijbewijs te halen.

De examinatoren van het CBR krijgen in de Limburgse examencentra tientallen veroordeelde Duitsers in de auto. ,,Een groot probleem, waar we machteloos tegen zijn'', zegt I. Heldens van het CBR.

Het bureau beschikt niet over exacte statistieken, omdat het vanwege de privacywetgeving niet toegestaan is de nationaliteit van de kandidaten te registreren. ,,Maar onze examinatoren horen natuurlijk direct als er een Duitser instapt. Is zo iemand van gevorderde leeftijd en bijzonder bedreven in het rijden, dan weet je het wel. Want ruim 95 procent van de kandidaten is 19 of 20 jaar en nog niet zo bedreven. Onze mensen komen er dan vrij snel achter dat de persoon in kwestie in Duitsland het rijbewijs is kwijtgeraakt'', aldus Heldens. Ze wijst erop dat het rijbewijstoerisme jaren geleden in Limburg alleen in Venlo werd geconstateerd, maar nu vooral in Zuid-Limburg.

De Duitsers omzeilen op een listige manier de wetgeving. Iedereen die 185 dagen of langer ingeschreven staat in Nederland, mag hier rij-examen doen. Stromannen rekruteren de kandidaten via advertenties in Duitse dagbladen. Ze zorgen tegen betaling van ongeveer tienduizend euro voor een schijnadres. Meestal komen die adressen uit de grote steden in het westen van het land:daar wordt minder gecontroleerd op daadwerkelijke bewoning en is de pakkans een stuk geringer. De stromannen zoeken vervolgens vlakbij de grens een rijschool voor de noodzakelijke lessen en het aanvragen van het examen.

Omdat veel rijscholen de truc principieel verwerpen, vragen de tussenpersonen het dubbele van het lesgeld van ongeveer 36 euro. Dat bedrag dient de Duitse kandidaat zelf op te hoesten.

De geslaagden gaan na het halen van het examen naar de stad van schijnbewoning om het roze papiertje af te halen. Een tijdje later 'verhuizen' ze weer. De Duitsers kunnen dan weer rijden met het Nederlandse rijbewijs, dat ook in Duitsland geldig is.