Studie wiskunde weer populair

Marijke (Mini_rulez)
Macnificent had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de studie wiskunde hebben zich dit jaar duidelijk meer studenten aangemeld dan het afgelopen jaar. Tot nu toe hebben zich 113 mensen aangemeld. Vorig jaar waren er 82 mensen die wiskunde gingen studeren. Dit alles blijkt uit voorlopige cijfers die de Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen publiceerde. De IBG is de instantie die de inschrijving van studenten registreert. Tot 1 september kunnen zich nog nieuwe studenten melden, maar er kunnen ook nog mensen afvallen.

Dit lijkt goed nieuws voor de mensen in bedrijfsleven en politiek die zich zorgen maken over het steeds kleinere aantal studenten in de bčtarichting. Toch zijn de cijfers niet voor de hele 'exacte vakken-sector' zo positief. Voor de studies informatica en natuurkunde loopt de belangstelling nog steeds terug. Voor informatica meldden zich vorig jaar nog 240 studenten aan, maar dit jaar slechts 182. 155 mensen gaan dit jaar natuurkunde studeren, terwijl dat er vorig jaar nog 229 waren. Bij de studie scheikunde is het aantal aanmeldingen (139) ongeveer even hoog als vorig jaar.

Er is wel meer interesse voor bepaalde kleine bčtastudies. Voor moleculaire wetenschappen schreven zich bijvoorbeeld 24 mensen in, vorig jaar waren dat er nog 14. Ook bij de nieuwe studie Life Science and Technology, een samenwerking tussen Universiteit Leiden en de TU Delft, verwacht men meer studenten.

Niet alleen in Nederland maakt men zich zorgen om de dalende interesse in bčtastudies. Ook in andere Europese landen speelt dit probleem. Europese ministers van onderwijs werken dan ook samen om te zorgen dat er in 2010 minstens 15 procent meer mensen afstuderen in een bčtavak.