Uitspraak Wijker-moordzaak uitgesteld

Rob (R@b)
De uitspraak in het hoger beroep van de Wijker-moordzaak is vandaag uitgesteld. Twee weken geleden was 20 en 15 jaar cel geëist tegen de twee verdachten, Steef van de M. en Willem G. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde hen eerder tot 20 en 12 jaar.

De zaak draait om de op 1 mei 2000 vermoorde restauranthouder Willem Wijker uit Egmond aan de Hoef. Hij betrapte toen twee dieven boven zijn restaurant en werd door één van hen doodgeschoten. Justitie linkte deze zaak aan de beruchte Egmondse Tortuur bende.

De afgelopen maanden zijn in hoger beroep talloze getuigen gehoord. Maar één getuige ontbrak, en dat was nu juist de kroongetuige Cor van B. Deze Van B. heeft ooit bij de rechter-commissaris verklaard dat Van de M. en G. kort na de fatale schietpartij bij hem in zijn toenmalige woning in Egmond aan den Hoef zijn geweest, wapens hebben achtergelaten en van kleding hebben gewisseld. Ook wees Van B. de politie de plek in het Noord-Hollandskanaal waar het moordwapen was gedumpt.

De advocaten van de twee hoofdverdachten zeggen echter dat Cor van B., en een andere belangrijke getuige Dave B., net zo goed zelf de daders kunnen zijn. Cor van B. wilde echter niet meer getuigen in hoger beroep omdat hij ernstig bedreigd zou zijn en omdat hij door velen wordt afgeschilderd als crimineel. Van B. verdween daarom spoorloos en pogingen van justitie om hem op te sporen mislukte; hij kwam zelfs niet opdagen bij een gesprek over het stopzetten van zijn uitkering.

Maar gisteren hield de politie Van B. onverwacht aan in Egmond. De onwillige getuige weigert echter nog steeds te getuigen en is nu door de rechtbank voor 30 dagen in gijzeling genomen. Maandag krijgt hij weer een kans om alsnog mee te werken aan het vaste voornemen van het hof om de betrouwbaarheid van zijn belastende verklaringen te toetsen.

Het opschorten van de uitspraak betekent in ieder geval dat de twee verdachten voorlopig in onzekerheid blijven verkeren. In principe mag er van uitgegaan worden dat het Hof de uitspraak al klaar had liggen. Maar zolang deze niet is uitgesproken kan hij altijd weer veranderd worden.