"Landbouw verdwijnt uit Nederland"

Tamara (Chanty)
Over ongeveer tien jaar zullen de meeste boeren het platteland verlaten hebben. Dat is de conclusie die twee onderzoekers uit Wageningen hebben getrokken. Pieter Vereijken van 'Plant Research International' en Herman Agricola van onderzoeksinstituut 'Alterra' publiceren hun bevindingen in het VNG-magazine van 4 juli 2003.

De onderzoekers kunnen met behulp van kanskaarten per gemeente inschatten met welke snelheid de landbouw zal verdwijnen. Het tweetal doet al langer onderzoek naar de toekomstperspectieven van de Nederlandse landbouw. Als er geen economische alternatieven in het buitengebied ontwikkeld worden, zullen steeds meer mensen vertrekken, aldus Vereijken en Agricola.

Een oorzaak is de toenemende concurrentie door de liberalisering van de wereldhandel. Ook de uitbreiding van Europa met miljoenen hectaren goedkope grond en miljoenen goedkope arbeidskrachten zorgt voor een inkrimping van de landbouwsector.

Het grootste deel van de gemeentelijke grond in het buitengebied is nog steeds bestemd voor argrarische doeleinden. Gemeenten zijn, mede door de rijkstucht, erg terughoudend in het ontwikkelen en beschikbaar stellen van alternatieve economische activiteiten.

Volgens Vereijken en Agricola wordt het tijd dat iedere gemeente zich gaat afvragen binnen welk tijdsbestek de landbouw in hun buitengebied verdwenen zal zijn. Als men niet op tijd op de ontwikkelingen inspeelt, zou de landbouw niet meer te redden zijn.