Nader onderzoek naar van der Graaf bepleit

Rob (R@b)
Verklaarde vanochtend, tijdens het hoger beroep in de moordzaak Fortuyn, het Pieter Baan Centrum (PBC) nog dat Volkert van der Graaf absoluut niet lijdt aan de stoornis van Asperger, vanmiddag zei jeugdpsychiater M. Oosterhoff zoveel aanwijzingen voor de stoornis van Asperger bij Van der Graaf te zien dat hij nader onderzoek wenselijk acht. Oosterhoff komt tot zijn oordeel uitsluitend op basis van het beeld van Van der Graaf in de media en het requisitoir van de officier van justitie bij de rechtbank.

Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Deze kan zo subtiel zijn, dat het Pieter Baan Centrum dat Van der Graaf onderzocht, de stoornis heeft gemist, meent Oosterhoff. Hij noemde een aantal verklaringen van Van der Graaf die typerend zouden kunnen zijn voor de stoornis van Asperger. Ook het feit dat Van der Graaf geen spijt betuigt, verklaart de psychiater vanuit het syndroom.

Het hof hoort vanmiddag nóg een deskundige over de stoornis van Asperger. Daarna moet duidelijk worden of het hof besluit tot nader onderzoek van de moordenaar van Pim Fortuyn of vrijdag de zaak voortzet.