Racisme komt steeds meer voor

Rob (R@b)
Het Nationaal Platform tegen Racisme en Discriminatie (NPRD) heeft in een advies aan minister Rita Verdonk van Integratie geschreven dat racisme en discriminatie in Nederland steeds vaker voorkomen en niet meer bestaan uit geďsoleerde incidenten. Onder andere op de arbeidsmarkt en in het onderwijs is sprake van een structureel probleem dat dreigt te leiden tot maatschappelijke ontwrichting, aldus het NPRD.

Het Platform geeft ook aan dat discriminatie niet meer alleen een zaak van 'blank' versus 'zwart' is: ''Allochtonen maken zich er regelmatig zélf schuldig aan''. In sommige stadswijken is het nu de 'zwarte meerderheid' die de 'blanke minderheid' discrimineert. Er is sprake van nieuwe tegenstellingen, stelt het NPRD vast, bijvoorbeeld tussen sommige geledingen in etnische groepen en homoseksuelen, tussen niet-moslims en moslims en tussen minderheden onderling.

Maar ook schrijft het platform dat allochtonen, volgens onderzoek van de Arbeidsinspectie, gemiddeld 4% minder verdienen dan autochtonen in dezelfde functies. Het ontstaan van steeds meer zwarte scholen in achterstandswijken baart het platform ook zorgen.

Het NPRD pleit voor onderzoek naar de salarisverschillen tussen allochtonen en autochtonen en wil dat scholen hun wettelijke plicht naleven om onderwijs over de multiculturele samenleving op te nemen in de lessen.

Het NPRD werd vorig jaar opgericht op initiatief van D66-minister Van Boxtel en wordt voorgezeten door oud-minister Sorgdrager.