LPF-voorstel 'noodweer' afgebrand [Update]

Rob (R@b)
De Tweede Kamer moest vandaag niets weten van het LPF voorstel om een 'noodweer-expres'-artikel op te laten nemen in de wet. Die wet zou duidelijk moeten aangeven dat gepast geweld is toegestaan om een (winkel)dief aan te houden. CDA-minister Donner noemde het voorstel totaal onnodig. Volgens hem voldoet de huidige wet ruim voldoende, omdat doelmatig geweld om iemand te overmeesteren reeds wordt toegestaan. De rechter toetst dat per geval.

De rest van de Tweede Kamer, behoudens de LPF-fractie, was het met Donner eens. De Kamer vond het LPF-voorstel riskant, omdat dit geweld zou kunnen aanwakkeren. En zo'n bepaling lost de winkelcriminaliteit niet op.

Donner had ook een sneer in huis voor prins Bernhard die eerder de boete betaalde voor het inmiddels bekende AH-duo. "Geweld moet niet worden aangemoedigd door publieke figuren die de boete willen betalen. Dan is er sprake van uitlokking". LPF-Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans heeft nu aangeboden om de boete te betalen bij de nieuwe aanhouding van het tweetal.

Update 23:00

Na het Kamerdebat haastte minister Donner zich te zeggen dat hij géén kritiek op prins Bernhard had vandaag, maar alleen doelde op Joost Eerdmans van de LPF. Politieke commentatoren spreken van een uitglijer van Donner, die voor de camera van NOVA tot drie keer toe ontkende op Bernhard gedoeld te hebben als publiek figuur.