Studentenprotesten Iran gaan door

Rob (R@b)
In Iran gaan de studentenprotesten tegen de geestelijk leiders door. Zondagavond demonstreerden in de oostelijke stad Meshed circa 2.000 mensen. Ze riepen ook leuzen tegen de hervormingsgezinde president Khatami, die in hun ogen er niet in slaagt hervormingen in het islamitische land door te voeren.

De politie heeft inmiddels in het hele land al honderden studenten aangehouden. Sommige demonstraties liepen op rellen uit. Soms grepen ook orde diensten van fundamentalistische moslims in, om de protesten te breken.

De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat hij de aanhoudende protesten tegen de Iraanse regering een goede zaak vindt. Hij zei dat dat het begin is van een beweging voor grotere vrijheid in Iran.

Iran heeft op haar beurt een 'krachtig' protest ingediend bij de Verenigde Staten tegen de inmenging van dat land in binnenlandse (Iraanse) aangelegenheden.

De VS veroordeelden eerder het gewelddadige optreden tegen demonstranten in Iran. De Amerikaanse regering riep de Iraanse autoriteiten op om mensenrechten van studenten te respecteren en degenen die zijn opgepakt vrij te laten.