Onderzoek: 747AM ook overbodig

Nolius
Ook Radio 747AM is overbodig. Dat is een van de adviezen die onderzoeksbureau McKinsey doet aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en de NOS. In het minimumscenario zendt 747 AM alleen nog maar de wettelijk verplichte programma's uit. Dit zou een besparing van 13 miljoen euro opleveren. In het ergste geval moet de zender worden opgeheven, wat een besparing van 28,4 miljoen betekent.

De tv-actualiteitenrubriek NOVA maakte dit donderdag bekend. De publieke omroepen kunnen volgens die voorstellen ook 30 procent op de kosten van hun actualiteitenprogramma's beparen door redactie en faciliteiten te delen.

McKinsey kijkt in opdracht van OCW hoe er efficiënter bij de omroepen gewerkt kan worden. Het bureau komt met minimum- en maximumscenario's op verschillende onderdelen. Eerder maakte NOVA ook al bekend dat de Wereldomroep stevig moet bezuinigen of zelfs opgeheven kan worden.

Ook het Radio Symphonieorkest en het Metropole Orkest liggen onder vuur. In het minst erge scenario voorziet McKinsey volgens NOVA dat het Radio Symphonieorkest en het Metropole Orkest moeten worden afgeschaft. Hiermee valt 12,4 miljoen te bezuinigen. In het ergste geval moet ook het Radio Kamerorkest eraan geloven.

De actualiteitenrubrieken Twee Vandaag, NOVA en Netwerk zouden flink kunnen bezuinigen door studioruimte en redactie te delen. Ook moet er een onafhankelijke redactiechef komen die de leiding heeft over alle drie de rubrieken.