Balkenende verdedigt het kabinetsbeleid

Rob (R@b)
Vandaag heeft premier Balkenende de regeringsverklaring van zijn tweede kabinet in de Tweede Kamer verdedigd. Volgens de premier zijn harde maatregelen nodig voor het herstel van de Nederlandse economie, en zijn er twee mogelijkheden:

"Nemen we met moeilijke maatregelen de weg omhoog, óf laten we het op zijn beloop en zakken we verder weg. Het is verleidelijk geen pijnlijke maatregelen te nemen, maar dan is de weg omhoog twee keer zo lang en dubbel zo zwaar". Balkenende deed namens het Kabinet van CDA, VVD en D66 ook een beroep op iedere burger om verantwoordelijkheid voor de samenleving te nemen.

In de Tweede Kamer steunden de fracties van de regeringspartijen het beleid. Zo prees het CDA het kabinet dat het niet werkeloos toeziet bij bijvoorbeeld de stijging van het aantal WAO'ers, maar daarentegen maatregelen durft te nemen. Fractieleider Verhagen verwees naar de Duitse sociaal-democraten,die dieper in de sociale voorzieningen moeten snijden omdat de zaken daar in zijn woorden te lang ''op hun beloop zijn gelaten''.

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen riep Kabinet én vakbeweging op om de gebaande paden te verlaten. Hij ziet liever deelakkoorden dan een "sleets sociaal akkoord''. De bonden zouden volgens Van Aartsen af moeten zien van massabetogingen, want "op het Malieveld zijn geen banen te vinden".

D66-leider Boris Dittrich verwacht dat de "stevige aanpak", die het Kabinet Balkenende 2 voorstaat, veel maatschappelijk verzet zal oproepen. ''Maar die harde maatregelen zijn nodig'', zei hij. "Wij lopen niet weg voor moeilijke maatregelen. Een sterkere economie is in het belang van iedereen."