Confrontatie VS-EU Internationaal Strafhof

Gerson (M4stermind)
nuke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering Bush beschuldigde de Europese Unie van het opzettelijk ondermijnen van Amerikaanse pogingen om vervolging door het Internationale Strafhof te voorkomen. Verder waarschuwden ze voor een "zware beschadiging" van transatlantische banden. Dit schrijft the Washington Post.

De ongebruikelijk harde waarschuwing, die als vertrouwelijke informatie werd uitgedeeld aan alle EU hoofden, dreigt voor complicatie te zorgen bij de samenkomst in Washington op 25 juni. Het komt op hetzelfde moment dat de VS een resolutie hebben ingediend bij de Veiligheidsraad om voor ten minste 1 jaar vrij te zijn van vervolgingen door het eerste permanente internationale oorlogstribunaal. Dit voorstel geldt voor alle Amerikanen die door VN geautoriseerde militaire operaties uitvoeren.

De VS proberen al een jaar te onderhandelen met individuele regeringen voor verdragen die voorkomen dat Amerikanen worden uitgeleverd aan het internationale oorlogstribunaal, dat van kracht ging op 1 juli 2002. Tot zover hebben de VS 37 verdragen die uitleveringen voorkomen, voornamelijk met arme, kleine landen in Afrika, Azië, Latijns Amerika en Oost Europa.

De Amerikaanse pogingen hebben voor grote tegenstand gezorgd bij Europese bondgenoten, die beweren dat de VS de kracht van de rechtbank ondermijnen voor het zijn eerste zaak heeft gehad.

Amerikaanse woordvoerders en een Europese diplomaat hebben gezegd dat Duitsland, een sterke aanhanger van de rechtbank de Europese oppositie heeft geleid tegen de VS. Maar het VS memorandum beweert dat er rapporten zijn van EU ambassadeurs die buiten de EU hebben gelobbyd tegen bilaterale pogingen van de VS. volgens een Europese diplomaat is "de toon aan beide kanten even agressief".