Minder klachten bij LAKS

ChrisJX
Dit jaar is er door eindexamenleerlingen minder geklaagd bij het Landelijk AktieKommittee Scholieren (LAKS). Toen de lijn woensdagavond om zeven uur gesloten werd, stond de teller op 60.062 klachten. In 2002 werd er 68.000 keer geklaagd. Wel waren de meldingen een stuk beter onderbouwd dan vorig jaar.

Volgens het LAKS ligt dit aan problemen met de website. Op een drukke dag, waarop wel 20.000 klachten kunnen binnenkomen, lag deze eruit.

HAVO-leerlingen klaagden het meest, vooral over het examen Aardrijkskunde. Deze zou te moeilijk zijn en bovendien werd maar een deel van de stof getoetst. De VWO-eindexamenkandidaten klaagden voornamelijk over het examen Engels. Ook al wordt er door VMBO'ers minder geklaagd dan door Havisten en VWO'ers, over het examen Economie bleken de meeste klachten binnen te komen.

Naast inhoudelijke klachten, kwamen ook klachten over organisatorische fouten binnen. Zo bleek vooral op het VMBO de foute stof opgegeven te zijn. Ook was de temperatuur in de examenzalen vaak te hoog.
Opvallend was het aantal vermeende fouten dat werd doorgegeven. De gegronde klachten zijn door het LAKS doorgestuurd naar de Centrale Examencommissie, die de normering vaststelt.